Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj

Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj är tre stycken produkter som finns för att hjälpa oss att få bättre tänder. Frågan är vilken av dessa som är bäst och vilken som kanske kan väljas bort? Sanningen är den att alla fungerar och att valet - åtminstone mellan två av dessa - utgår från mer personliga preferenser.

Munskölj är något som kommer med absolut flest frågetecken och, ibland, rena myter. Behöver man som vuxen sälja sin mun? Svaret är att det är bra att göra så, men att det i så fall ska ske med ett munvatten som är terapeutisk. Det finns två sorters munvatten. Det ena - det terapeutiska - fyller en funktion rent dentalt då de aktiva ingredienserna - eteriska oljor, fluorid och klorhexidin - tar bort plack och bevisat motverkar hål i tänderna. Den andra varianten - den kosmetiska munsköljen - å sin sida kan skölja bort vissa bakterier och ge en fräsch andedräkt. Mer än så är det inte.

kvinna som använder munskölj

Vill du börja med munskölj - vilket inte är någon dum idé - så är den terapeutiska varianten att föredra. Den hittar du hos tandläkare, på apotek och i vissa livsmedelsaffärer. Söker du i den senare så måste du läsa innehållsförteckningen. Var alltid medveten om att munvatten aldrig är ett substitut för tandborstning - det är ett bra komplement.

Mellanrumsborste eller tandtråd - vad passar dig?

Vad gäller mellanrumsborstar och tandtråd så fyller dessa samma funktion: de rengör mellan tänderna där din tandborste inte kommer åt. Mellanrumsborsten påminner om en mindre variant av den borste du rengör flaskor med. En relativt ny produkt på marknaden som fått många anhängare. Viktigt att tänka på är att hitta rätt storlek på borsten så att den passar de egna tänderna - och det mellanrum man har. Att prova hos en tandhygienist är att rekommendera.

Tandtråd är det vanligaste alternativet och idag så behöver det inte innebär att du håller en tråd i varsin ände och försöker nå längst in i din mun. Dagens tandtråd kommer med små byglar som är enklare att hantera och som gör att tänderna längst in i munnen blir enklare att komma åt.

Viktigt är att man aldrig trycker för hårt mot tandköttet. Det kan medföra skador: du ska aldrig blöda efter användning. Då har du gjort fel. Ett lätt tryck, följt av en liten sågning samt en resa samma väg tillbaka räcker. Upprepa detta vid varje tand och du ger dig själv väldigt bra förutsättningar till att få bort alla matrester som fastnat; något som i sin tur kraftigt reducerar risken för bakteriella angrepp.

Mer information


När ska barn gå till tandläkaren första gången?

Hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Vilken tandborste ska man välja?

Måste man laga mindre skador och sprickor på tänderna?

Tandvård för pensionärer

Avdomnad tunga, kan vara varningstecken

Modern tandvård årets alla dagar