Avdomnad tunga

Det finns många orsaker till att ett tunga kan kännas avdomnad. Den vanligaste anledningen är nervskador, som till exempel kan ha uppstått vid tandkirurgi.

Avdomnad tunga beror ofta på nervskador

Den allra vanligaste orsaken till att en avdomnad eller stickande känsla uppstår i tungan är nervskador av olika slag. Den medicinska termen för avdomning eller stickningar i hud och vävnad är parestesi, och när det gäller tungan handlar det oftast inte om ett allvarligt sjukdomstillstånd. Andra orsaker till symtomen är dock hjärnskador och allergier, varför du bör rådgöra med läkare om din tunga känns avdomnad. Andra anledningar kan vara graviditet, eller den allvarliga sjukdomen Multipel Skleros eller MS.

Avdomnad tunga kan uppstå vid tandkirurgi

Parestesi är den medicinska termen för domningar eller stickningar orsakade av nervskador och kan drabba alla delar av kroppen. När en tunga drabbas beror det oftast på att något har gått fel vid tandkirurgi, till exempel när man drar ut en eller flera visdomständer eller sätter in implantat. Om du får dessa symtom efter att du har genomgått en operation i munnen ska du kontakta vården för att få hjälp.

En annan möjlig orsak till avdomnad tunga kan vara hjärnskada eller trauma. Vid till exempel en stroke kan hjärnskada uppstå och orsaka problem med nerverna i tungan. Nervskador kan även uppstå vid våld mot huvudet. Nerverna i hjärnan påverkar hela kroppen, så när skador i hjärnan uppstår kan en helt annan del av kroppen drabbas av symtom.

Kolla upp dina allergier

En annan mycket vanlig orsak till domningar och/eller stickningar i tungan är allergier. Olika slags allergier (pollen, pälsdjur, kost) kan ge upphov till en mängd olika symtom, och vanligast vid svullen, domnad eller kliande tunga är att du har ätit något du inte tål. Gör gärna en allergiutredning via din vårdcentral om du är osäker på om du har några allergier som du inte vet om, så slipper du obehagliga överraskningar.

Går du på antibiotika?

En vanlig bieffekt av vissa antibiotikapreparat är nämligen uppkomst av blåsor på tungan, och dessa kan följas av domningar och stickningar. Den som upplever den typen av biverkningar vid antibiotikabehandling bör uppsöka läkare snarast för att rådgöra kring möjligheterna att byta till ett annat preparat. 

Graviditet och allergier

Det är tyvärr vanligt att kvinnor utvecklar allergier under graviditeten, och dessa kan orsaka domningar, stickningar eller svullnad av tungan. En känsla av domning kan dock dyka upp lite varstans på kroppen vid en graviditet, ofta på grund av förändrat blodtryck eller mängden vatten i kroppen, så det måste inte nödvändigtvis handla om allergi.

Multipel Skleros - ovanligt men mycket allvarligt

En mindre vanlig orsak till domningar i tungan är Multipel Skleros eller MS. MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen påverkar olika delar av kroppen och det går inte att bli fullt återställd, dock kan behandling med läkemedel både bromsa sjukdomens förlopp och lindra besvären. Ungefär 1000 nya fall av MS påträffas årligen i Sverige, och andra symtom kan till exempel vara:

  • Känselrubbningar och skakningar
  • Balansproblem
  • Synbesvär
  • Nedsatt kontroll över urinblåsan
  • Muskelstelhet
  • Trötthet
  • Humörsvängningar och depression
  • Minnesstörningar och koncentrationssvårigheter
  • Värk

OBS

Ovan symtom är vanliga för många mindre allvarliga sjukdomstillstånd, men kontakta alltid vården om du tror att du har anledning att känna dig orolig.

Mer information


När ska barn gå till tandläkaren första gången?

Hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj

Vilken tandborste ska man välja?

Tandvård för pensionärer

Måste man laga mindre skador och sprickor på tänderna?

Modern tandvård årets alla dagar