Hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Rekommenderat är att man gör minst ett besök hos tandläkaren varje år. Har man känsliga tänder så kan man utöka detta till två gånger per år. Att besöka en tandläkare är den yttersta garantin för att slippa tandskador och för att behålla sina tänder genom hela livet - förutsatt att ingen olycka sker, naturligtvis.

Det har även, i motsats till hur många resonerar, ekonomiska fördelar. Många tänker tvärtom: att man sparar pengar genom att ignorerar en kallelse. Det håller inte i det långa loppet. Där handlar det om en ekonomisk pyrrhusseger. Du tjänar pengar för stunden, men på sikt så riskerar du att förlora ganska mycket. De akuta skadorna och de svåra dentala problemen är de som bär de höga kostnaderna.

hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Genom att regelbundet undersöka - och åtgärda eventuella problem - hos en tandläkare så sparar man pengar. Och, naturligtvis: en massa obehag. Att drabbas av tandvärk eller problem med sina tänder gör ont och det kan ta lång tid innan man lyckats åtgärda problematiken.

Därför är också dessa årliga tandläkarbesök av yppersta vikt. Man upptäcker problematik i rätt tid och kan därigenom sätta in lämpliga - och ekonomisk fördelaktiga - lösningar i god tid.

En undersökning ger bättre hälsa

Vid en tandläkarundersökning så kontrolleras dina tänder. Tandläkaren ser om det finns tecken på kariesangrepp eller om det finns plack eller tandsten. Utöver detta så kollas det även upp hur ditt tandkött mår, om det finns lösa tänder eller några andra avvikelser.

Tandläkaren gör även en annan insats som ligger i att en kontroll sker i syfte att säkerställa att du inte har andra sjukdomar som exempelvis cancer, diabetes eller att du lider av vitaminbrist. Allt detta följs sedan upp av att en tandhygienist rengör dina tänder från exempelvis tandsten och ger dig viktiga råd kring fortsatt skötsel i ditt eget hem.

Undersökningen ger dig en god grund att stå på. Den ger dig en omstart - du får rena tänder och en massa goda råd- och skötselanvisningar - och du får en möjlighet att förändra saker som skapat problem. Det handlar om att du skapar de bästa möjliga förutsättningarna för dig själv, för dina tänder och för din egen framtid. Tandläkarbesöket är avgörande och ska ske, minst, en gång per år.

Mer information


När ska barn gå till tandläkaren första gången?

Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj

Vilken tandborste ska man välja?

Måste man laga mindre skador och sprickor på tänderna?

Avdomnad tunga, kan vara varningstecken

Tandvård för pensionärer

Modern tandvård årets alla dagar