Beläggningar (plack) på tänderna mineraliseras vid kontakten med saliv. Placken omvandlas sakta till tandsten och för att ta bort den krävs behandling hos en tandhygienist.
Varje gång vi äter någonting så bildas det en beläggning över tänderna. Det kallas för plack. Plack syns nästan alltid till en början nere vid tandköttskanten. Det är enklare för bakterier att samlas mellan tandsubstans och tandkött - i själva övergången. Plack är lätt att ta bort. Genom att borsta tänderna, med rätt teknik, så tar man effektivt bort detta. Hamnar det mellan tänderna så kan det emellertid blir problem.
Så blir du av med tandsten
Tandsten är idag inte så svårt att ta bort. Tandhygienisten använder sig av speciella maskiner som gör jobbet effektivt. I många fall så behöver man inte ens bedövning och om man vill ha detta så finns det idag speciella krämer att använda. Genom detta slipper man sprutorna som användes förr i en större omfattning.
Har man mycket tandsten så kan behandlingen delas upp i omgångar. Detta för att det dels kan vara krävande och dels för att det, helt enkelt, kan behövas en extra tid. Allt beror på hur pass mycket tandsten som finns och var den sitter. Har tandstenen hunnit ta sig ner i tandköttsfickorna så kan det vara mer obehagligt att ta bort den.
Därför är det alltid att rekommendera att besöka en tandhygienist årligen. Tandsten drabbar nästan alla i någon mån och ju snabbare den tas bort - desto mindre bekymmer orsakar den.
Kan tandsten skapa problem?
Du kan känna tandsten med hjälp av din tunga. Om du drar den längs med dina tänder så ska det kännas lent och mjukt. Känner du en mer skrovlig yta där din tunga tenderar att fastna så indikerar detta tandsten. Det finns även andra symptom och ett sådant är att du blöder från tandköttet i samband med tandborstning. Ett annat är att ditt tandkött ser väldigt svullet ut. Har man dessa symptom så är det att rekommendera att boka in ett besök för en undersökning.
Om inte? Ja, då riskerar man faktiskt ganska mycket. Tandsten som inte behandlas i tid kan leda till svårartade inflammationer som i sin tur kan leda till tandlossning. Det farliga är att tandsten utvecklas olika snabbt hos olika personer. Symptomen kan vara väldigt osynliga för att sedan synas rejält - och då kan det vara väldigt långt gånget.
I medelåldern blir det ofta tydligare att tandsten finns - och har funnits. Du kan känna att tänderna rör på sig då du ruckar på dem och det är sällan någonting positivt då det kan indikera att steg mot tandlossning påbörjats. Befinner man sig i den situationen så måste man agera och boka en tid för en undersökning.
Tandsten kan förebyggas
Tandsten mellan tänderna kan skapa problem då det inte kan tas bort med tandborste på samma sätt som tandsten vid tandköttskanten kan. Här är rådet att använda tandbyglar och tandtråd för att rengöra mellan tänderna. Gör man det till en daglig rutin så kan man också förebygga och klara sig från allvarligare angrepp.
Oavsett dock så bör man alltid agera preventivt och låta en tandhygienist undersöka och behandla. Det är faktiskt en ganska skön känsla. Munnen och tänderna är aldrig så fräscha som efter en behandling där den avslutande poleringen verkligen tar fram det lena och mjuka på varje tand igen.